Itt vagy most:
Biográf

A Gézakékazég zenekart két, tízes évei közepén járó gimnazista, Dömötör Géza és Pál András alapította Szekszárdon 1996-ban, kettő darab akusztikus gitár társaságában. 1998-tól koncerteztek, miután megtalálták a megfelelő ritmusszekciót.

A korai években még igencsak kereste az egyéni hangját az együttes, saját számok mellett koncerteken néhány feldolgozást is játszottak ekkoriban (Nirvana, Noir Desire, HS7, Sexepil, Cure, stb.). A dalokat kezdetektől fogva az alapítópáros írja, nem véletlenül akasztották magukra a Tolna megyei Lennon – McCartney jelzőt. A folyamatos fejlődés eredményképpen a zenekar 2000-ben és 2001-ben is meghívást kapott az EFOTT-ra, de a koncertek túlnyomó többsége nem lépte át a megyehatárt.

2001-ben felvettek egy négyszámos demót, majd egy év múlva a Gézakékazég egy váratlan mozdulattal befejezte az addigi működését, az együttes ismét duóvá apadt. Közel négy év hallgatás után, 2006 februárjától újra elkezdett próbálni a zenekar Rózsa Balázzsal (dob,Spacesh!t) és Szegedi Szilárddal (basszusgitár, Pegazus Csoport) kiegészülve, immár Pécsett. A régi dalokat majdnem teljes egészében kisöpörték a repertoárból, amelyik megmaradt azt a felismerhetetlenségig átírták. A hangszerelésben jóval nagyobb részben vesznek részt az új tagok, mint korábban, bármelyik felállásban. Ennek köszönhetően a dalpark jóval változatosabb lett, mint régebben volt: a powerpop slágerektől a pszichedelikus gitárszőnyegekig terjed a paletta. Koncertek főként Pécsen voltak, de Budapesten is többször koncerteztek a szépemlékű Kultiplexben, de bemutatkozhattak a legendás Gumipop partysorozaton is.

Az együttes magyar és angol nyelven írja dalszövegeit, angolul születnek, de néha magyarul állapodnak meg. 2007-ben felvettek egy kislemeznyi anyagot, két dalt (The Bow Echo, I Wanna Break Sometimes), mely végül 2008 decemberében látott napvilágot. Ezt követően ismét több doboscserén esett át a zenekar.

Hosszú idő után kezdték el felvenni 2011 augusztusától első nagylemezüket, mely 2012 októberében jelent meg Valahol mindenki címmel. A tízszámos albumról a Délután és a Péntek című dalokat is játszotta az MR2 Petőfi Rádió.

2016 janurárjában vették fel második nagylemezüket, mely Mint azok a fák címmel jelent meg április 29-én. A lemezről az Elmerülök című dalhoz forgatták az első klipet. Az albumról Dömötör Géza beszélt a Recordernek:

„Az első lemezünk megjelenése áttört egy gátat, így elhatároztuk, hogy a másodikat két év alatt összehozzuk” – meséli a frontember. „Ebből végül három és fél lett, de a dalok zöme kamuangollal készen volt két éven belül, viszont utána jött a szokásos tökölődés. Nagy terveink nem voltak, csak ilyen apróságok, hogy mindig jobb dalokat írjunk, és ha összejön egy lemeznyi, akkor vegyük is fel. Én sosem gondolkodtam csak dalmegjelenésekben, vagy pár számos EP-kben, ebből a szempontból konzervatív vagyok, mindig az motivált, hogy jussunk el egy tízszámos lemezanyagig. Így is történt, és nagyon örülök, hogy eljött ez a nap. Ami új a mostani albumon az az, hogy fél lábbal kiléptünk a hálószobából és a sufnituningból. Immár élő dobbal vettük fel az albumot Pécsen Friskó Péter hangmérnök segítségével, és szintén nála rögzítettük az éneksávokat és néhány gitárt is. Sok hasznos tanáccsal segített minket, és ez hallatszik is a végeredményen. A lemezen a lassabb, középtempósabb dalok vannak túlsúlyban, ezt mondjuk az elejétől így terveztük, szellős, merengős számokat szerettünk volna írni.”

A Mint azok a fák már végig magyar nyelven szól: „az első lemezünk után elhatároztam, hogy legközelebb csak magyar szövegek kerüljenek az albumunkra, mert az angollal már nem tudunk mit kezdeni, a mai gyerekek sokkal jobbak ebben, a magyar nyelvben meg még lehet számomra kihívás. Aztán addig húztam-halasztottam ezt a dolgot, hogy nagyjából néhány hét alatt született a szövegek hetven százaléka, miközben a dalok már rég készen voltak. Végül azt a döntést hoztam, hogy akkor már legyen ez egy konceptlemez, ezért tűnhet úgy, hogy egységesen szomorú, bánatos, elmúlásos, útkereséses hangulata van a szövegeknek. Egyébként nagyobbrészt a párkapcsolatok rögvalóságát dolgozza fel fiú-lány szemszögből is, de azt nem árulom el, melyik szövegben vagyok épp én a lány. A zenekart most húsz éve alapítottuk, és az újjáalapításnak is már tíz éve, így ezzel a lemezzel ezeket is ünnepeljük. Időarányosan egyre jobban állunk.”


A zenekar tagjai:

  • Dömötör Géza - gitár, ének, billentyűs hangszerek
  • Pál András - gitár
  • Szegedi Szilárd - basszusgitár, vokál
  • Horváth Barnabás - dob, vokál

Korábbi tagok:

  • Kalotás Csaba - dob (1997-1999)
  • Véner József - basszusgitár (1997-2002)
  • Kovács Gergő - dob (1999-2002)
  • Rózsa Balázs - dob (2006-2009)
  • Csertő István - dob (2009-2011)

Következő koncertünk

Szervezzük!
további koncertek

Képek a galériából

még több kép

Közösség